Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Częste błędy popełniane przy zabudowie kuchni
Kuchnia jest jednym z ważniejszych pomieszczeń w domu i mieszkaniu. Jest wykorzystywana do przygotowania posiłków, ale często również do ich spożycia. Może być przyjemnym miejscem na relaks z kawą czy spędzenie czasu ze znajomymi. Jej przytulny klimat zależy w dużej mierze od właściwego projektu i ostatecznego wystroju. Dowiedz się, jakich błędów należy unikać przy zabudowie kuchni, by była ona estetyczna, komfortowa oraz funkcjonalna!
Niedopasowane meble kuchenne
Najważniejszym błędem, jaki obserwuje się podczas zabudowy kuchni jest niedopasowanie poziomu mebli do potrzeb użytkowników. Głównie chodzi tu o niewłaściwą wysokość blatów i zbyt wysokie szafki. Standardowo przyjmuje się wysokość dla blatu kuchennego wynoszącą 85 cm. Jest to optymalna wysokość dla większości osób. Warto jednak zwrócić uwagę, że podczas urządzania kuchni pod wymiar każdy centymetr jest istotny. Dla osób bardzo wysokich blat roboczy na takiej wysokości jest niewygodny, podobne jak dla bardzo niskich.
Jak wskazują specjaliści firmy Meble na wymiar Dawid Sławicki, podobne błędy popełnia się w przypadku szafek wiszących nad blatem. Powinny one być umieszczone na wysokości dopasowanej indywidualnie do wysokości domowników i do zasięgu ich rąk. Meble nie mogą być dopasowane do wytycznych np. z katalogu, a do gabarytów pomieszczenia i potrzeb użytkowników.
Nieergonomiczna, źle zaplanowana kuchnia
Należy pamiętać, że podstawa w kuchni to ergonomia i funkcjonalność. W wielu przypadkach zapomina się o odpowiednim wyznaczeniu stref funkcjonalnych. Wykonanie mebli kuchennych na wymiar powinno wiązać się z zaprojektowaniem ciągu: przechowywanie > mycie oraz przygotowanie > gotowanie i pieczenie.
Szafki, lodówka i zamrażarka powinny być zlokalizowane jak najbliżej wejścia, by rozpakowywanie zakupów było wygodne. Strefa zmywania jest jedną z najczęściej wykorzystywanych przestrzeni w kuchni, więc również powinna być w jak największym stopniu dopasowana do potrzeb użytkowników. Szafka z płytą grzewczą i piekarnikiem nie powinna znajdować się bezpośrednio przy zlewozmywaku. Dzielący je blat roboczy służy do przygotowywania składników na posiłki. W wielu aranżacjach jest on zbyt krótki, a przez to niewygodny. Może być to niebezpieczne rozwiązanie, które przyczyni się do np. do zalania płyty grzewczej.
Poważnym błędem jest zaprojektowanie i zmontowanie zbyt wielu szafek i półek, zwłaszcza na małej przestrzeni. Kuchnia jest często wyposażona w nieodpowiednie oświetlenie, które zmniejsza komfort wykonywanych w niej czynności.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana